2016. október 4., kedd

7. A mozaikcsalád pozitívumai...??? Heee???

Bizony, bizony, pozitívumai!  Anélkül, hogy összefüggésbe hoznánk mindezt bármiféle bizarr, mazochista fantáziákkal...

De ki számára jelenthet bármiféle pozitívumot az a családszerkezet, amelyikben semmi sem állandó, kivéve a változást?

Ahol újra kell definiálni a  családi szerepeket – sőt, a legjobb, ha nem is definiálunk semmit, hiszen a következő pillanatban talán megint újra kell gondolni...

Amelyikben egyszerre (vagy épp hol így, hol úgy) vannak jelen szülők és "nevelő" (pót?/ajándék?/mostoha?/mozaik) szülők, testvérek és mozaiktesók és/vagy féltestvérek. Huhhh... Ja, és nagyszülők, pót-nagyszülők, rokonok itt, ott, amott... :)

És jövés-menés, logisztika, egyeztetés, hátizsák be-ki, teríték két/három/négy/öt stb... főre. 

Nna, hát pont ez az! Ez mind-mind pozitívum, elég csak máshonnan szemlélni. Nem olyan közelről, a jelen idegőrlő, kétségbeejtő testközeléből, hanem valamivel távolabbról vagy magasabbról, és máris kezd kirajzolódni a sokféle mozaikból a műalkotás... :)  Vagy egy sajátos torzó – ki hogy akarja látni, mert azért ez is számít egy kicsit :)


Amikor a családban nincsenek merev szabályok arról:
- hogy csakis ezen vagy azon az ágyon /kanapén lehet aludni,
- hogy csakis ebben és ebben a sorrendben lehet a hétvégi pihenést-takarítást-étkezést-nagymosást-kirándulást stb. végigcsinálni
- mikor kinek mit szabad és mit nem,
akkor elkezdünk egy kicsit spontánabban élni, ami csak az elején kergeti őrületbe az embert, de idővel valahogy mutálódni kezd, és rájön, hogy ebben tulajdonképpen egyfajta szabadság van, kötetlenség, tehát a viszonylag gyakori változásokból adódó lazaság átveszi a helyét az olykor rugalmatlan, vaskalapos házirendnek. Vagyis: 

mozdulatlanság, korlátozottság   vs.  változatosság, felszabadultság

 Ahol mentesülünk a szigorúan vett anya/apa szerep alól, merthogy mi leginkább apa/anya párja vagyunk. Nem szükséges teljes valónkkal belefeszülni annak, a fantáziánkban élő szülőszerepnek, ami talán csak a mi privát megfelelési kényszerünk, s biztosak lehetünk benne, hogy a nevelt gyerekünk sem kéri rajtunk számon. Arra érdemes felkészülni, hogy újonnan bejövő családtagként nem fognak a gyerekek tárt karokkal várni. Minek nehezítenénk a saját dolgunkat azzal, hogy egyből tekintélyszemélyt akarunk játszani? Azzal akár el is lehetetleníthetjük a jó, bizalmon alapuló viszony kialakulását. Inkább koncentráljunk a párunkra, és járjunk nyitott szemmel, füllel, és leginkább: szívvel, vagyis figyeljünk a körülöttünk élő gyerekekre, érdeklődjünk és támogassuk őket, amennyire tudjuk. Lesz még erről szó ezen a blogon, mert ez az egyik kulcsa a hosszú távú és békés mozaikosságnak. A gyerekeknek erős felnőtt párkapcsolat ad biztonságot, amiben nem lehet egymásnak kijátszani a másikat. Ha ebben jók vagytok, jönni fog a szülőség is, el fognak fogadni a gyerekek, anélkül, hogy rágörcsölnétek.

"az én házamban...!!!" "én döntöm el" "velem így nem viselkedhet" 
vs.   
"beszéljük meg", "osszuk el a feladatot", "a helyzetével viaskodik, nem veled" 

Milyen izgalmas, amikor egy mozaikcsalád ifjú tagja ballag/konfirmál/18 éves lesz/premiere lesz/esküvője lesz stb.... Ki legyen ott? Egymillió forintos kérdés... Hát, véleményem és tapasztalatom szerint, ahol a családtagok épp tartanak egymással. Talán az első év szerelemittas állapotában bárhova elmegyünk, ahová párunk hív, még a gyerkőce hegedűvizsgájára is, de a "kijózanodás" után lehet, hogy néha inkább hátramaradnánk. Aztán szerencsés esetben pár év múlva ott tartunk, hogy már mi hívjuk párunkat a mi gyerkőcünk eseményére, mert azt érezzük, mi így vagyunk egy család, összetartozunk.

A rokonság lehet, hogy "sok", de szerencsés esetben pont elég – vagyis pont annyira akar behelyettesíteni minket elődünk helyébe, hogy az ne fájjon. Semennyire. S közben pusztán nyitott ránk és a csatolmányainkra, mint bárki idegenre. Na hát, ez nagyon nem könnyű, senkinek sem, de az a jó benne, hogy lehetőséget ad nyitottságunk és kíváncsiságunk határainak feszegetésére. Toleranciára, igen, pont most, pont itt...

S a testvérség-felebarátság megannyi formációja a gyerekek körében hol szépen, hol durván, de szép lassan együttműködésre, elfogadásra, tiszteletre neveli a mi kis csemetéinket. Rájönnek ugyanis, hogy egységben az erő, többre mennek együtt, mint külön-külön, netán ellenségeskedve – legyen szó játékról, a szülők fűzéséről, egymásnak falazásról, kölcsönökről vagy bármiről. Arról, hogy előbb utóbb még "igazi" testvér nélkül is megtapasztalhatják, hogy lesz valaki a családban, akire most, és majd felnőtt korban is számítani lehet. Ráadásul érdekes, hogy ha egyszer megtalálják egymással a hangot, akkor sokkal hamarabb és tartósabban képesek barátok lenni, mint az igazi testvérek. Hát nem szép?? :) Remélem, nem csak álom, de ha nagyon más tapasztalaitok vannak, akkor kérlek, osszátok meg itt!!

"én gyerekem, te gyereked", "tesó-nem tesó" "nekem nem apám/anyám" 
vs. 
"Béla/Joli/apu/anyu/mozaikmami/-papi/-tesó/-nagyi/féltesó/..."



Hát, lehetne még sorolni, mennyi mindenben érdemes elkezdeni másképpen gondolkozni (saját és családunk jól megfontolt érdekében). Erre utaltam valahol az első bejegyzések egyikében a határaink feszegetésével kapcsolatban. Jó kis lélektani és önismereti kirándulás ez a mozaikoskodás, mert miközben minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy megértsük a másikat, aki magából kikelve magyarázza a saját igazát, amit a még nem eléggé "kilazult" szokásrendszere, szemléletmódja diktál, közben azt is próbáljuk megfejteni, hogy mi mit tudnánk még hozzátenni az ügyhöz, hogy működjön, mi az, amiről ki kell mondani, hogy "ahh, bagatell..." és nagy levegő után máshogy állni a dolgokhoz. Vagy fordítva – végül is nem ez a lényeg, hisz egyikünknek sem könnyebb ez az egész. 

Húúú, ez favágó munka a javából! Kemény. Szóval azt egy szóval sem mondom, hogy mindez, amiről írogatok a szép világos szerkesztőfelületre, az irtóra könnyű kis mutatvány. Perszehogy nem. Többrendbeli vitázás/veszekedés/szakítópróba/engesztelés/megkövetés/megbocsátás/újra nekifutás az ára.
Dehát minden érték, amit létrehozunk, az csak kemény munkával lehetséges. 

Elértem mondandóm végéhez: ha valaki azt gondolja, hogy a mozaikosok összevissza-áttekinthetetlen élete merő értéktagadás és a hagyományos család értékrendjének megcsúfolása, az téved. Nagyon is fontos, talán még fontosabb, mint másutt, hogy idővel sikerüljön kialakítani egy nagyjából mindenki számára elfogadható értékrendet és rendszert, amelyben mindenki megtalálja helyét, amelyet egykor elveszített...

Végezetül álljon itt egy idézet egy német szerző nálunk is kapható könyvéből. Ő egy reménykeltő kutatásra hívta fel a figyelmet:

2002-ben jelent meg annak a vizsgálatnak az eredménye, amely a szülők válásának következményeit rögzítette az időközben már felnőtt gyerekek körében. Az eredmények a patchworkcsalád alapítása mellett szólnak. Ez a családforma ugyanis segít abban, hogy a válás következményeit, amennyire csak lehet, enyhítsék.[1]


[1] Stefanie Glaschke: A patchwork család. Segítség a békés együttéléshez. Budapest, Saxum, 2013., 137. o.

35 megjegyzés:

  1. Naná ,hogy vannak pozitívumai :) nehézségek, feladatok úgy szint, de kérdezem én hol nincsenek??? Egy langyos kapcsolatban a szőnyeg alá söpörve maximum és a gyerekek miatt LEÉLNI egy életet együtt, mert az örökre összetart.....nem szabad! A mozaikcsalád is éppúgy működhet ;) idő kell az összecsiszolódáshoz és hogy minden a helyére kerüljön, de megéri :)

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Baranyai Szilvia Nem lehetetlen, de rengeteg türelem, idő, rugalmasság kell hozzá és sok-sok szeretet, no és a párunkkal egyetértés, mi eddig EGYÜTT mindig mindent megoldottunk, probléma helyett feladatként próbáljuk tekinteni, egy kapcsolatban mindegy hogy mozaikcsalád vagy nem mindig vannak voltak s lesznek megoldandó feladatok, ez is a kapcsolatunk próbája, ha megtudjuk oldani, akkor tényleg jó páros vagyunk, és eddig szerencsésnek mondhatjuk magunkat :) :)

      Törlés
  3. Lilla Kovács: teljesen egyet tudok erteni azzal amit irtal. Nagyon sok esetben az idõ es a turelem kell szerintem is elsosorban , hogy mukodhessen, de pontosan, hol nem, igaz? Vegulis minden csaladnak ez lenne a legfontosabb , csak ez mar reg nem "divat", viszont egy mozaik csaladban, erre sokkal jobban oda van figyelve, mikozben a szerepek es helyen vannak, tobbet lat , tapasztal mindenki, nem csak a gyerek. hatarok feszulnek valoban, de ha ugy allunk hozza miet ne lehetne mindez pozitiv. Ido, hozaallas es turelem kerdese. no meg persze az elhanyagolhatatlan szeretet, mert ha az nincs akkor nincs az az ido ami meghozna azt.... . Nagyon jo az irasod ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Egyetértek veled, komoly faktor az idő, a kitartás és a türelem. Persze irtó nehéz... Viszont valahogy úgy érzem, sokkal nagyobb a késztetés és a lehetőség a belső fejlődésre - egyszerűen nem laposodhatsz bele a kapcsolatba :)

      Törlés
  4. Andrea Hohner: Nagyon jó írás!! Alig vártam,hogy beérjek a munkahelyemre és elolvashassam :)
    Mi 2 éve működünk mozaikosként ,páromnak két lánya van,két kapcsolatból,nekem 4 gyerekem az ex-től.Szeretjük ezt a létformát,működik,teljes és boldog!
    Ez a mondatod nagyon igaz nálunk:
    "Ha egyszer megtalálják egymással a hangot, akkor sokkal hamarabb és tartósabban képesek barátok lenni, mint az igazi testvérek. "
    Mindenkinek ilyen harmóniát kívánok,mint ami nálunk van ❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elképesztő teljesítmény, gratulálok!! De jó olvasni ilyen családokról, erőt adtok, tudod? Nem lenne rossz, ha néha konkrét esetekkel is színesítenéd a blogot, ha találsz egy odavágó témát, amihez van sztorid! Vagy csak úgy... Szabad ilyet, van levélírási lehetőség a végén :)

      Törlés
    2. Nálunk is 4 gyerkőc van, 2-2, fiúk lányok,mindkettőknek egy fiú-egy lány :) mi is két éve nagyon is jól működünk :) a gyerekek szeretik egymást és minden gyerkőc szereti a szülője választott párját is : ) idő és türelem kellett és sokszor sokfele kell gondolkodni, szervezkedni de harmónikusan lehet működni és megélni minden pillanatot :) Mi boldogok vagyunk és élvezzük így :)

      Törlés
  5. Jajj, de jó, gratulálok! És az a legszuperebb, hogy nektek is sikerült, mint Andrea Hohner-éknek két év alatt összecsiszolódni. Azt tudjátok, hogy általában 4-5 évet szoktak ennek adni? Ügyesek vagytok, legyetek jól!! :)

    VálaszTörlés
  6. Andrea Hohner: Baranyai Szilvia Köszönjük <3


    VálaszTörlés
  7. Imádom olvasni az ilyen cikkeket! Ezen érzem, hogy aki írta tudja miről van szó.
    A véleményem pedig az, hogy sokkal erősebb kapcsolat tud CSAK helytállni egy mozaik családban. Sokkal magasabb érzelmi intelligencia kell mind a nő, mind a férfi részéről.
    Plusz bele kell törődni, hogy exek gondolkodását nem mi fogjuk megváltoztatni, lelki nyomorukon (sorry a szó miatt) csak ők tudnak segíteni, és el kell azt is fogadni hogy mindenki nem szerethet mindenkit.
    Tisztelet viszont megkövetelhető!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól leírtad!! A saját lelki nyomorukon csak ŐK tudnak......túl kell lendülni ezen,nekünk kell okosabbnak lenni. Viszont igen erős kapcsolat és szoros szálak tudnak kialakulni :) és sok sok szeretet!! :)

      Törlés
  8. Andrea Hohner: Fu de jó amit írtál!! Minden szava belevág a mi életünkbe :) Nagyon egyetértek �� ❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk sem egyszerű anyuka, de nem adjuk fel, sőt nálunk az exem is külön faj e téren sajnos. De én is anyuka vagyok és ex, és örültem amikor lett az exemnek párja mert a fiam velük él (nem merülök részletekbe miért és hogyan : ( ) és elfogadtam, hogy így egy új család ők is, új életet kezdett mindenki, a lényeg a gyermekemnek jó legyen!!! Attól én is boldog vagyok! De nem értem anyukákat sokszor....miért jó nekik uszítani a másik fél ellen...miért??!!!!

      Törlés
  9. Azért mert van aki annyira fejletlen személyiség, hogy ott tart, ha neki rossz akkor a másik se legyen boldog. Emiatt ha borsot tud törni az orruk alá, annyira nem lesz minden happy. És ez így is van ha hagyja az ember nyírni nekik a kapcsolatot...

    VálaszTörlés
  10. Igen, nagyon jól írod, Névtelen, egyetértek!!! Ezt érinti az 5. számú bejegyzés ("Az élet nem habos torta..."), és biztos, hogy lesz még róla szó párszor, hiszen a hozzáálláson múlik a legtöbb. Ez pedig nem könnyű...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Baranyai Szilvia: Névtelen, a 4., Megosztani és tanulni c. bejegyzés végén találsz egy jó kis cikket erről, a Fehér Zászló csoporttól

      Törlés
  11. Köszi Szilvi!��Mondjuk nálunk a leírtak ellenkezője van �� ��de hát ahány ház, annyi helyzet ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó ez az írás amit elkezdtünk itt csajok!!!!! Köszönöm Mindenkinek!! <3 Feldobtátok a reggelem ;)

      Törlés
  12. Bocs,de én nem értek egyet. Soha nem mentem volna bele mozaikcsalád viszonyba,ha tudom,hogy olyan életem lesz amilyen volt. A mi mozaik családunkban én semmi pozitívat nem látok! A mostohalányaim az anyjukkal karöltve megakadályozták,hogy bármi jó legyen ebben az egészben. Rengeteget kivettek belőlem úgy,hogy se köszönet,se hála és az van éreztetve,hogy gyakorlatilag semmit se ért az ami mindent hozzáadtam az életükhöz. Én senkinek nem javasolnám,hogy más gyerekét nevelje,mert rendkívül hálátlan feladat!

    VálaszTörlés
  13. Ha ekkora az ellenállás és a bosszúvágy a másik félben, akkor szinte lehetetlen szélmalomharc az egész. Mekkora gyerekek voltak?

    VálaszTörlés
  14. 6 évesek. Most már 17 évesek és túl vagyok rajta! Már nem fognak tudni nekünk ártani többet!

    VálaszTörlés
  15. Köszi, hogy megosztottad, tényleg nem egy kéjutazás ez a történet, főleg, ha az ember jóindulatával is visszaélnek. Azt szokták mondani, hogy legjobb nem nevelni, az legyen a szülő gondja, persze más kérdés, ha a párod várta el tőled a teljes odaállást, ekkora ellenszélben. Viszont az is reménykeltő, hogy írod, túl vagytok rajta, vagyis nem ment rá a kapcsolatotok a pároddal. Tőled is lenne mit tanulni, jó lenne, ha kommentelnél olykor!

    VálaszTörlés
  16. Gondolom ehhez is ketten kellenek. Mi rámentünk. A párom elmondása szerint szeret, de Neki ez sok és nem bír harcolni. Teljesen összetörtem. A két és fél éves lányom várja haza, aki az elmúlt 8 hónap miatt az apjának tartja. (A biológiai apját egyszer látta.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :( Sajnálom! Van, amikor mindenkin átfut ez: könnyebb lenne kilépni, sok teher menne le. De az is igaz, hogy ha csak nem kifejezetten romboló a kapcsolat, akkor meg mégis jobb együtt, mint egyedül. Erre sajnos többnyire későn jövünk rá, amikor eldobtunk valami értékeset... Jobb küzdeni, amíg látjuk a reményt...

      Törlés
    2. Minden gyerek más, minden ex más, én nem biztatok senkit sem ellene sem mellette, nekem az életem sokkal jobb lett az egyszer biztos, és a gyerekeinknek is! Amit velünk töltenek az minőségi idő, a párom gyermekei az anyukájukkal élnek ez természetes, de mikor velünk vannak jól érzik magukat és mindenki jól van ,minőségi szeretettel teli idők. sok sok türelem kell ezt is aláírom, sokszor van, hogy az ő kedvük is más, de nekünk felnőtteknek egy párként okosan kell tudni kezelni és megoldani. Türelem, idő energia...de megtérül! :)

      Törlés
  17. Mi végig nagyon kapaszkodtunk egymásba és mindent megtettünk annak érdekében,hogy együtt és normálisan csináljuk a dolgainkat. Mostanra ikerházban a nagylányok a lenti lakásban laknak mi pedig a föntiben a két közös kisgyerekünkkel. �� Rengeteget jártunk az évek alatt terápiára is mint család és nagyon sok volt a balhé,de most itt a vége ezzel. Sajnos a lányokkal az anyjuk miatt részben megromlott a kapcsolatunk. Sajnos ebből nem lehetett jobban kijönni. Viszont normális,rendes lányok lettek szóval jó "munkát" végeztünk. ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja....nálunk velünk élnek és konkrétan NEKEM kellett őket felnevelni magamról lemondva,szóval ez nem ugyanaz mintha"csak" láthatásra jönnek. A többiek leírásai alapján az biztos jó lehet.....

      Törlés
  18. Sok mindennel egyetértek, a kapcsolat extra teherbírásával, meg az idő szerepével. Örülök, hogy a pozitívumok oldaláról közelítitek meg, ez a megközelítés szerintem társadalmi szinten is nagyon hiányzik (és nagy szükség lenne rá). Mégis, a szeretetet emlegetőkhöz van egy kérdésem: Hogyan lehet szerintetek megtanulni szeretni egy olyan gyereket (vagy az én esetemben többet) aki nem viselkedik veletek szeretetre méltóan? (Pl. nem kommunikatív, flegma, udvariatlan). Nektek hogy sikerült ez, ha sikerült? (Mint írjátok, mindenki nem szerethet mindenkit...ami egy kicsit ellentétben van azzal, hogy nagy szeretetre van szükség). Őszinte kíváncsiság van bennem, és tudom hogy nincs "recept". De egyáltalán, Ti hogyan próbálkoztok ezzel? Hol vannak itt a pozitívumok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos erre az egyik, ha a gyerek tiszteletlen (flegma...stb.) az apuka dolga, hogy helyre tegye a gyereket. Ez sokszor amiatt ütközik nehézségbe, mert a gyerek anyukát tükrözi ilyenkor...ha anyuka az új kapcsolatot nem nézi jó szemmel, és ennek hangot is ad, valamint ha a gyerek azt látja anyuka gyengébb, nem találja magát, akkor ösztönösen ott fog rombolni ahol az erő van. Egy pszichológus úgy magyarázta ezt hogy a gyerek kiegyenlítésre törekszik...ahol minden szuper ott rombol, hogy egyensúly legyen a két fele, anya és apa között.
      Ha ezt megérted, látni fogod hogy semmit se tudsz tenni, hisz nem a gyerek a kulcs hanem esetleg anya...ahhoz meg nem hogy neked de az exférjnek sincs köze, hogy ő mikor áll talpra, mikor talál társat. Nem tudsz okos lenni és csak hibázni, vitatkozni lehet ebben az állapotban...vagy (!) felveszed a "leszarom" fejet, és a látogatásokat kerülöd, pont dolgod akad stb...és pont annyi figyelmet, tiszteletet, törődést adsz mint amit kapsz! Tükröt mutatsz! Van mikor erre reagálnak...mert észre veszik a jóra jól a rosszra rosszul reagálsz....Baromi nehéz! Eltűrni nem KELL semmit...és nem is szabad!

      Törlés
    2. Köszi, sok értelmes dolgot írtál - és hitelesnek érzem mert látom Neked be is válhatott mindez :-) Visszatérve az eredeti kérdésemhez - annyi volt a hozzászólásom lényege, hogy igenis van helyzet, ahol a sok szeretet, végtelen szeretet kifejezés (számomra) értelmét veszti. Úgy tűnik, ezzel sem vagyok egyedül. Nem biztos, hogy csak a végtelen szeretet a hosszú távú siker kulcsa mozaikcsaládban.

      Törlés
    3. A rombolás kérdéséről: Anyuka meghalt. Valóban én vagyok az erősebb fél. (És ennek őszintén örülök...) Gyász feldolgozatlan, mert apuka ebben nem sokat tudott segíteni évekig. Pszichológushoz nem jártak, talán majd egyszer, egyelőre nem sikerült elérni, így jutottak el a serdülőkorba. Hát ennek az eredménye az, amiben élek (flegmaság, rezignáltság, udvariatlanság, néha direkt keresztbetevés). Amúgy apuka nagyon jó társ, nagyon szeretnivaló, csak éppen a gyászfeldolgozási képességei nem voltak a toppon özvegyként (idő és képzettség hiányában).

      Törlés
    4. Húha...ez egy nagyon nehéz helyzet lehet...Hát igen, sajnos nincs mindenkire rá illő recept. Írtad, hogy látod nekem bevált (...) hát igen. Azt gondolom vannak hullámok mindenhol, van mikor ugyanazt a problémát sokkal nehezebben kezeled. Nálam is így van. Ez a mindent elsöprő szeretet kérdés még egy mondatot kéret ide. Azért neveljük a gyerekünket mert szeretjük. Ha nem helyes a viselkedése bizony leszidjuk, hangosan, és esetleg megbűntetjük (pl. nem nézhet tv-t...stb.). Mindezt nem azért teszi egy szülő mert nem szereti, hanem az életben sehol se fogják szeretni ha tiszteletlen. Szerethetővé akarjuk nevelni, hogy ne legyen felnőttként a ronda viselkedése miatt problémája. Szocializáljuk. És emiatt bizony rá kiabálunk ha kell. Mindezt szeretettel tesszük meg törődéssel. Szerintem a te esetedben ez abszolút kell is, hiszen te neveled őket...
      Pszichológus is segíthet de lehet apának is kell....

      Törlés
    5. De jókat írtok! Tapasztalat, bölcsesség és szeretet van benne, szuper!!!

      Törlés
  19. Nagyon tetszett :). Az előző és a mostani házasságomba is kaptam gyereket :D. Szültem is egyet, de valahogy nekem mindig csak a gyerek volt az igazán fontos!, el tudtam fogadni, hogy más a szülő anyja. Az első "kapott" lányommal a mai napig nagyon jó a viszonyom, az újonnan érkező két lánnyal alakulunk, hisz még "csak" 9 éve ismerkedünk :D. Nem könnyű mozaik családban élni, de nagyon klassz! Én legalább is nagyon szeretem

    VálaszTörlés

Fontos a véleményed, mondd el, lehet, hogy épp a te tapasztalataid segítenek valakit át egy aktuális nehézségen!